Main Menu
Random Albums
Chatbox
You must be logged in to post comments on this site - please either log in or if you are not registered click here to signup
nvd
06 Sep : 07:14
kvo stava priqteli? ...
kade ste se zagubili? ...
Ivo Datchev
04 Sep : 18:44
ще им звънна утре,виж това: [link]
Irena
03 Sep : 08:30
6to taka nikoi ne otgovaria.Ivo 6te odari6 li edno ramo za taja televizia.
Irena
02 Sep : 16:33
zdraveite. da pitam samo moje li niakoi da se obadi v ofisa na INTELSAT v dubai i da pita hva6ta li se tozi satelit tam(intelsat 12)4e tam e televiziata deto ja pusnaha vivacom i ako mojem da hvanem ne6to da vzema ot bg edin resivar i karta.as si idvam drugia petak
Ivo Datchev
02 Sep : 09:12
Петък, 3 Септември пак се организираме от 13:00ч в Mall of the Emirates в Apres[link]
View all posts (668)
BG Consulate in Dubai
Контакт
UAE, DUBAI 0244
Consulate General of the Republic of Bulgaria
Jumaira Road, Villa No18
P.O. Box 72535
Tel.: +971-4-344 2419
Fax: +971-4-344 2341
E-mail: bulgcons@emirates.net.ae
Web Page: www.bulgarianconsulate-dubai.com
Welcome Guest
Currently Online (33)
Extra Information
Share BGinUAE.com
Google AddSense
Last 2 Forum Posts
| Bulgarians in Dubai and UAE :: Forums :: Everything :: От и за българите в ОАЕ |
|
<< Previous thread | Next thread >> |
| Какво не знаем за Абу Даби | ||
|
Moderators: Ivo Datchev, roadrunner
|
| Author | Post | ||
| -=ivan=- |
|
||
![]() Registered Member #256
Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 182 Thanked 44 times in 33 posts |
Как се казваше, а, "факсимиле" от статийката ми в блога относно Абу Даби. Авторът не претендира за нищо, най-малкото за изчерпателност и обективност От арабски името означава буквално "Баща на газела" или според други х'арабисти "Баща елен" или и аз не знам какво Може пък на мен да ми се губи нещо при преминаването през английски.Абу Даби е столицата на Обединените Арабски Емирства и вторият по големина град в страната след Дубай. Твърди се, че там са много богати и имат много петрол. Дори и така да е, да погледнем нещата отвъд сухите факти и цифри. По паркираните на улицата стотици коли, по типа на сградите и кварталите, по децата, които играят на топка на улицата, по малките магазинчета (сервиз за велосипеди видях, приличащ на този в блока срещу Медицинска Академия), този град ми напомня на София и изглежда някак по-"човечен" от Дубай. И някак си всичко изглежда по-старо, по-лесно можеш да видиш "слоевете" на градското строителство през годините, не като в Дубай - само стъкло и метал. Е, това е субективно впечатление все пак В Абу Даби можете да видите най-високият в страната пилон с националния флаг - май 142 метра беше височината му. ![]() Пак там можете да видите "ако се не лъжа" четвъртата (според Уикипедия, осмата) по големина джамия в света. Доста е голяма и някак "луксозна" - цялата от бял мрамор-супер ме изкефи това, скъпи декорации по пода и тавана... ![]() ![]() ![]() ![]() Вижте колко са високи таваните (обърнете внимание на размера на човека на снимката) и някак богат, макар и семпъл, интериора. ![]() Вътре може да се види времето за различните молитви, както и датата по ислямския календар (вгледайте се в годината-1430). Както знаем, тази религия е доста млада сравнително. С почти толкова е и назад май, хи-хи ![]() Там също можете да видите повече скъпи истински коли на глава от населението. А и най0-скъпият хотел (в смисъл разходи за построяването му, поне преди да се пръкне Атлантис в Дубай, сега не знам) в света - Emirates Palace. ![]() В този хотел понастоящем се помещава малка експозиция от Музеят на Гугенхайм за модерно изкуство. То това изкуство е бикло модерно през 30-те, когато чичко Соломон Гугенхайм се вдига от Щатите и пазарува по света предмети на модерното тогава (в свободен превод) Непредметно изкуство (т.е. не рисуваш само вази с цветя, ябълки и пейзажи с църкви). Според мен, тъй като това е периода на Голямата рецесия, той прсто е бил един хитър евреин с нюх за инвестиции, но може и да греша Интересен факт в случая е и името на известният архитект, проектирал сградата на първия музей Гугенхайм - Франк Лойд Райт. Защо мие интересен, ли? Защото героят на Тодор Колев непрекъснато дрънкаше "както казва моят приятел Франк Лойд Райт" в един от филмите си ![]() В него хотел също се помещава и една друга експозиция - експозицията за остров Саадият -бъдещото културно сърце на града. Там ще има музеи Гугенхайм, Лувър, морски музей и един многофункционален културен дом, дело на една арабска (или иранска беше) дизайнерка, който много ми хареса поне на макет. Та в тази екзпозиция има макети на острова и отделно на гореспоменатите сгради плюс факти и история около цялата тази работа. Говорейки за (изкуствено създадени?) острови, не можем да не споменем и о-в Яс с чисто новата писта за Формула 1. Формула 1 значи скорост и сигурно точно затова на път за този остров вдигнах най-високата си досега скорост с Мицко - 195 км/ч. Е, на снимките от камерите на тукашния КАТ ще видим дали правилно съм разчел показанията на скоростомера Не ни пуснах а вътре на пистата, та се катерихме на терасата на един хотел Ротана, та да поснимаме. ![]() Доста разточително е всичко в Близкия Изток... Ето, например пистата за Формула 1 е осветена на 100%, а няма живо пиле ако не броим охраната...! Може би някой от вас ще ми отговори на чуденката: На връщане от Ал Аин (вече по тъмно) отляво някъде малко след средата на пътя видях огромно осветено поле - така и ме успях да разбера какво е, а не ми се спираше.. но някак разточителна е цялата история, струва ми се... ![]() Имат си и порцията причудливи сгради ![]() ![]() (тук за вертикала приемете бетоновата сърцевина на сградата) Това шосе ме шокира (снимката е публикувана и преди, но сега е момента да я напомня); широко, с маркировка, и изведнъж свършва в пясъка! ![]() Ходихме на футболен мач там - среща от световното клубно първенство на ФИФА ![]() В заключение ми напира да кажа: В Абу Даби времето едновременно тече и е спряло
-=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||
| nonkapo |
|
||
![]() Registered Member #1029
Joined: Tue Dec 22 2009, 01:17PMLocation: Somewhere in time... Posts: 130 Thanked 54 times in 41 posts |
Ванка, ако полето за което говориш се намира на пътя Ел Ейн Дубай, това може да са две неща. Пистата за надбягване с камили в Ал Лисайли или на около 500 метра от нея новият стадион за ръгби. Ако пък говориш за пътя от Ел Ейн към Абу Даби, там също има голяма писта за надбягвания с камили(след Катим, близо до разклона за Сила) с все паркинзи ВИП ложа, ферми, ветеринарна лечебница и какво ли още не. Пътя без начало не е единствен...Причудливите сгради - високата е новата сграда на ADNEC(Абудабски национален изложбен център), а "монетата" - щаба на ALDAR - разработчик и инвеститор зад гърба на който стои шейха Абудабски;-). Заха Хадид е Ливанка с американски паспорт ако се не лъжа. Сградата която харесваш е проектирана чрез интерполация на цвят на Лотус. Емирейтс палас струва само 6 билиона долара за които се знае, че няма да се възвърнат като инвестиция дори ако хотела работи сто години при 100% заетост. Франк ЛЛойд Райт и Лунната соната няма нужда да коментирам;-))))))))) Няма да продължавам за да ми остане нещо за разказване като дойдат туристи на екскурзия;-)))))) Времето е пари. Парите са временни. |
||
| Back to top |
|
||
| Milasimi |
|
||
![]() Registered Member #581
Joined: Sun Jan 18 2009, 04:11PMLocation: Dubai Posts: 623 Thanked 114 times in 98 posts |
-=ivan=- wrote ... Интересен факт в случая е и името на известният архитект, проектирал сградата на първия музей Гугенхайм - Франк Лойд Райт. Защо мие интересен, ли? Защото героят на Тодор Колев непрекъснато дрънкаше "както казва моят приятел Франк Лойд Райт" в един от филмите си... Хахаха, и аз ТОЧНО за това се сетих (филмът е "Опасен чар")!!! А тая сграда, дето мяза на манерка, е супер яка... Пък ти кой си от двамата чиляци там, на мачов(ск)ата снимка - този, дето стърчи ли? Много шарено си го описал и снимките много помагат на думите, ама аз другото ти писание за Дубай [link] повече ти го харесвам, щото там си вложил повече творчественост и по-малко снимчественост и някак си... човек се възхищава само на начина, по който разказваш.
ТЪРСЕТЕ МЕ САМО НА ЛИЧНА. |
||
| Back to top |
|
||
| -=ivan=- |
|
||
![]() Registered Member #256
Joined: Thu May 22 2008, 02:43PMLocation: Dubai Posts: 182 Thanked 44 times in 33 posts |
@nonkyna: хехе, от известно време си мислех да те закача с този ти ник Винаги много мъдро и ясно пишеш, браво и благодаря от името на всички. Та петното е по пътя Ел Ейн - Дубай. Но някак видях само поле, не сгради.. то щото може би някак от колата нямаш много ясен поглед над нещата. За неразбралите. "билиона" е "милиарда" на български.. доста пара е това, в каквото и да го обърнеш... Абе ние се каним да посетим пак Абу Даби, освен да ти бием една жица рпеди (или по време на) това да ни светнеш какво още не сме видели... А за оазиса на Ел Ейн съм много разочарован, и за това ще те питам. Поздрави! @Milasimi: Мила, ти на всяка манджа.. което няма лощо, де само днес на колко теми си отговорила!"Манерка" също кърти миффки, ха-ха! А на снимката - аз съм по-красивият, естествено! За тази писаница/сниманица - опитвам се да разширя таланта си върху няколко средства за комуникация, някак по-мултимедийно да стане Ти блога ми нали си го чела, там как ти се струва?
-=Carpe diem!=- "Тежък е лекият живот, но все някой трябва да го води..." Иван Деянов |
||
| Back to top |
|
||